10 tot 15 % van de bevolking heeft last van een spastische darm of “prikkelbaar darm syndroom” (PDS). De exacte oorzaak van PDS is nog steeds niet gekend. Veel voorkomende symptomen zijn: pijn, opgeblazen gevoel, ongemak in de buik, wisselend ontlastingspatroon, diarree, constipatie, misselijkheid, veel boeren, vermoeidheid, winderigheid, … De klachten zijn meestal van lange duur maar ze kunnen ook tijdelijk, in periodes, voorkomen. Vaak zijn ze wisselvallig van aard. Ze hebben duidelijk een effect op de kwaliteit van het leven. Een hectisch leven en stress versterken de symptomen.
Bovenvermelde symptomen kunnen ook voorkomen bij mensen met andere darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, coeliakie en darmkanker. Het is belangrijk om een arts te contacteren die eerst een juiste diagnose stelt. In sommige gevallen kunnen ook deze mensen voordeel hebben aan een fodmapdieet.
Om de klachten te verminderen kunnen we het fodmap-arm dieet inschakelen. FODMAP is een verzamelnaam voor bepaalde koolhydraten die elke dag in onze voeding voorkomen en staat voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden And Polyolen. Fodmap’s worden slecht of niet opgenomen in de dunne darm en komen zo onverteerd in de dikke darm terecht. Wellicht zijn (sommige) mensen gevoelig voor één of meerdere van deze fodmap’s, niet voor alle. Vermijd bij de start van het dieet alle fodmap’s gedurende 6 weken want we kennen de eigenlijke ‘boosdoener’ nog niet. Vanaf week 7 voegen we de fodmap ’s opnieuw in kleine hoeveelheden en gecontroleerd toe aan de voeding. Zo komen we op het spoor wat je (wel of niet) kunt verdragen en hoeveel. Fodmap’s zijn van nature aanwezig in de voeding of worden toegevoegd door de industrie.
Deze website maakt gebruikt van cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.