Bij een allergie speelt het immuunsysteem een belangrijke rol. In normale omstandigheden beschermt dit systeem ons tegen lichaamsvreemde stoffen zoals virussen en bacteriën door antistoffen te produceren.
Een voedselallergie is een ongewone reactie op een onschadelijk voedingsbestanddeel. Het immuunsysteem gaat dit voedingsbestanddeel zien als een indringer. Deze indringer wordt een allergeen genoemd.
De meest voorkomende allergenen in voedingsmiddelen zijn: ei, lupine, melk, mosterd, noten, pinda, schaaldieren, selderij, sesam, soja, sulfiet, tarwe, vis en weekdieren. Het is verplicht om deze 14 allergenen op de etiketten van voedingsmiddelen te vermelden indien ze aanwezig zijn.
Allergieën kunnen voorkomen vanaf babyleeftijd en kunnen van voorbijgaande aard zijn. Andere allergieën vragen een levenslange dieetaanpassingen.
Een goede opvolging door een (kinder) gastro-enteroloog of allergoloog is aangewezen. Aan de hand van de doorverwijzing kan er een goed voedingsplan opgemaakt worden.
Een voedselintolerantie wordt vaak verward met een voedselallergie. Bij een voedselintolerantie speelt het immuunsysteem van het lichaam echter geen rol. De meest voorkomende zijn een lactose-intolerantie, waarbij er een tekort is aan een bepaald enzyme.
In tegenstelling tot een allergische reactie moet je bij een intolerantie een bepaalde hoeveelheid opnemen om een reactie uit te lokken. De klachten die optreden komen daardoor meestal geleidelijk. De klachten zijn persoonsgebonden en gaan van zeer mild tot zeer ernstig. Ze zijn beperkt tot één symptoom of een verzameling van symptomen, zoals diarree, opgeblazen gevoel, winderigheid, krampen, misselijkheid, … . Voor de behandeling van een voedselintolerantie starten we met een eliminatiedieet. Daarna herintroduceren we de voedingsstof. Zo bepalen we de grenswaarde.
Glutenintolerantie of coeliakie is echter een auto-immuunziekte. Dit is een aandoening waarbij de darmen beschadigd worden door het eten van voedingsmiddelen die gluten bevatten. Gluten zijn eiwitten aanwezig in tarwe, rogge, gerst, spelt, haver, kamut en in alle producten op basis van deze graansoorten. Op basis van een bloedonderzoek kan de arts nagaan of er antilichamen voorkomen die wijzen op coeliakie. Door een bloedonderzoek gaat de arts na of er antilichamen voorkomen die wijzen op coeliakie. Alleen een dunne darmbiopsie geeft definitief uitsluitsel. Bij glutenintolerantie worden voedingsstoffen minder goed opgenomen. Bij een niet gecontroleerde coeliakie bestaat het risico op tekorten van essentiële voedingsmiddelen. Dit dieet dient strikt en levenslang gevolgd worden.
Deze website maakt gebruikt van cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.